Wednesday, 15 May 2013

epal ouh epal

haii hai cik blogg... 
kamu sihatt, kalau sihat meh sini give me 5 sikett.. haaa 
.... 
cik blog cik blog... 
sini sini nak kongsi khazanah khazanah alam sikett,,, 
khazanah alam pasal buah feveret saya okeh iaitu epal okehh malam niey bukan lagi pasal encik X bf kite.. dah tak nak cakap pasl di alagi dah nanti sedih lagi ouhh... 
okeyy stopp... 
mohh laa kite mula kan yer.. 
,,,,,,,,,,,,,,, 

haa hari ni cik dylla nak cerita pasal epal merah , alaa feveret giler kot dengan epal merah tu kan,,, kamu macam tak tau pulak cik blog ni kan, baling selipor jepun tu kat dahi nak...apedaaa.. 
cik blog ouh cik blog, 
takdi kan, pakcikk google bagi tau pasal banyakk sangat khasiat epal merah nie tau...


di antara nya ialah








1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid, betakarotena danfitokimia. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks. 

2) Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikalbebas serta boleh melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia jugamemperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga boleh melembapkan kulit yang kering.

3) Dalam pada itu, fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah drpd tersumbat (penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang selkanser daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.
4) Jangan biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan antioksidan mudah terbebas ke udara sebaik sahaja epal dipotong.

5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalammembantu proses mengawal berat badan. Serat boleh melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat memberikan kita tenaga.

6) Kandungan kolestrol dan lemak tidak terdapat dalam epal. So, sesiapa yang hendak berdiet, epal sesuai menjadi snek yang terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan.







haaiiishh macam mane laa aku tak suke makan epal... tengok buah nye pon dah cantik kann..




''''''''''''''''''''''''

tapi kan aku memang suke sesangat sangat makan epal tapi macam takde kesan semue tu pon kat aku,,,

makin gemok and kulit makin kering ade laa...




hurhh pape jelarhh kan cik blog sayang kan..

tido time,,,
zzzZZZzzzZZZZ

Sunday, 12 May 2013


 oo laaaaa my dear blog yang cute...
 ngeee :)
 
ish ish blog siapa laa yang cantik plus cute niey kan kan...
pandai betol tuan dye hias kan blog dye niey kan.. *perasan nak mampus gileer kott ...

sebenarnye kan kan kan.. i miss u laa my dear blogg...

okk  okk...

......... 
 
sebenarnye kan kan aku rindu gilerrr at Encik Fadzlin aku tapi aku dengan dye dah tak ade pape..hanya tinggal kenangan je lagi aku dengan dia. dan tinggal jadi kawan je lagi... putus sudah aku dengan dia... dah lama aku tak contact dia, bukan nye tak nak contact dia tapi aku takut terbagi harapan dekat dia lagi
........
tapi kan
hanya ALLAH je tau macam maneaku kat dye...aku rindu sangat kat dye tapi aku malu gile nak cakap dye... rase macam nak benam kan je kepale aku at dalam tanah... aku sayang n rindu dye tapi hubungan aku dengan dye tak mungkin akan ke mane...
 orang selalu cakap kan hubungan tanpa restu keluarga tak kan kemana so better aku berserah dekat Allah je... kalau betol di antara aku dengan dia ada jodoh tak kan kemana jugak kan...
.......................

tapi setiap kali kalau aku ternampak dia kan, aku rasa macam nak je cakap kat dia yang aku rindu sangat sangat kat dia...
tapi biar lah... aku dah blur giler.. dah malas nak fikir pasal lelaki lagi dah...
lebih baik buat buat bz dekat bende lain kan...

i so stupid u know...
so foolish..
arghh..
dah la bye bye my sayang ku cik bloggg...
daaa..
nanti kite jumpe lagi tau dear ;)

Saturday, 11 May 2013

PEMALAS punyer budak !!

MALAS MALAS MALAS !!

yeeaahh itu laa saya !

seorang yang tersangat malas untuk update blog dia sendiri kan...
wahai my dear blog... 
mesti kamu bangga giler kan sebab dapat seorang tuan yang sangat laaa pemalas seperti CIK DYLLA MN ni kan kan....wehuuu...tepok dahi pakai selipor laa gamak nye kalau betol ade orang yang suke yang orang lain jadi pemalas aku niey kan...
tapi kan ade aku kisahh...

 bhahahaha

biar g laa... 
otak serabut dengan bz bebenor nye mengalah kan PM kita laa kate kan , mane mahu nak update update blog niey...

for my dear blog pandai pandai la kamu bersih kan sendiri , diri mu yang bersawang tu yerr... 
bye bye.. muuahh sikett my dear blogg